Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


januar 2000


Kulturens tipspenge: Det demokratiske underskud


Tipspengene betyder mere og mere for kulturlivet - men bevillingssystemet er det mest lukkede og uigennemskuelige i kultursektoren.

Har du nogensinde mødt en modtager af kulturens tipsmidler? Hvis du har, så har du sikkert også bemærket den lidt mystiske glæde der altid er ved udsagnet finansieringen blev klaret af tipspengene! Alle kulturinstitutioner har en naturlig glæde ved de penge de har modtaget, men tipspengene har noget særligt over sig. Det giver en følelse af at have vundet i lotteriet. Man har fortjent gevinsten og man har lavet lobbyarbejde for pengene. Men, man ved ikke helt, hvorfor finansieringen blev klaret af den vej.

Den formelle demokratiske procedure for kulturens tipspenge består i, at Kulturministeren fremsætter et samlet forslag til folketingets Finansudvalg. Finansudvalget har i de sidste 9 år vedtaget Kulturministerens samlede forslag uden ændringer. Som regel tager beslutningsprocessen et par uger fra forslag til godkendelse i finansudvalget. Til forskel fra den almindelige lovgivning er der ikke nogen procedure, hvor forslaget debateres i bredere kredse.

Efterhånden som tipspengene har fået større politisk betydning er der indført en uformel procedure, hvor kulturudvalgets medlemmer ser Kulturministerens forslag inden det sendes til Finansudvalget. Derfor har Kulturministeren på forhånd opnået tilslutning til forslaget og derfor er Finansudvalgets procedure helt formel. Det er ikke en procedure, som giver mulighed for debat blandt Kulturudvalgets medlemmer. Men heller ikke en formel høring af folketingets Kulturudvalg ville give offentlig indsigt i kulturens tipspenge - førend bevillingen blev givet.

Forslag går glat igennem

I perioden 1990-99 er Kulturministerens forslag blevet vedtaget af Finansudvalget uden én eneste ændring. Den nuværende procedure kan forsvares med at Finansudvalget skal have indsigt og kontrolmulighed i alle større bevillingssager. Dette hensyn har dog intet at gøre med demokratiske hensyn, som muligheden for offentlig diskussion om brugen af tipspengene.

Man kan forsvare den nuværende ordning med, at der er mange andre sagsområder, hvor folketinget giver administrative beføjelser til ministre. Og forvaltningen af disse beføjelser er så op til de enkelte ministre og deres samarbejdsevner. Kulturens tipspenge nærmer sig med stormskridt 200 mio kr. årligt. Spørgsmålet er om ikke der her er så store beløb, at de kunne debatteres offentligt?

Indtil videre er der to måder at få adgang til kulturens tipspenge. Enten lobbyarbejde i forhold til kulturministeriet eller at udtrykke sin utilfredshed overfor folketingets kulturordførere.

Den demokratiske procedure? Erfarne iagttagere siger, at man kan se nogle af de kommende tipsbevillinger ud fra, hvem der ikke fik penge i finansloven. Det er sådan utilfredshed, som de seneste to år har sikret penge til teaterrådet. Læs også:

Intro
Rend os i intentionerne
Sikre tipsvindere
CulturCommentar: Fjern kulturens tipspenge

Søndag Aften 01/2000

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.