Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


april 2000


Små biblioteker - store kvalitetsproblemer


Undersøgelse af bibliotekers bogkøb viser, at anskaffelserne er af høj kvalitet, at bibliotekerne har god fornemmelse for lånernes smag samt at de små biblioteker har svært ved at leve op til bibliotekslovens kvalitetskrav

Ud af 33 udvalgte digtsamlinger i 1995 valgte over halvdelen af kommunerne at købe mindre end 11 digtsamlinger. Den smalle bog har stadig problemer på biblioteksmarkedet - og det er først og fremmest de mange små biblioteker, som har svært ved at følge kvalitetskravene. Det er en af de konklusioner man kan drage af undersøgelsen Bibliotekernes og lånernes skønlitterære bogvalg af Claus Secher, udgivet af Biblioteksstyrelsen. Undersøgelsen kan ses som en opfølgning af den snart 10 år gamle Biblioteket og den gode bog.

Den aktuelle undersøgelse omfatter bogkøbet og lånerefterspørgsel på 3 udvalgte, pænt store biblioteker (Albertslund, Ringsted og Thisted). Til brug for analysen er udvalgt 225 skønlitterære værker som har stærk relevans for bibliotekerne.

De undersøgte biblioteker står til UG- i bogkøbet, idet de har anskaffet over 90% af de 225 titler. De har også generelt anskaffet eksemplartal med stærk fornemmelse for den efterfølgende efterspørgsel fra lånerne. Ind i mellem er der bøger købt i for mange eksemplarer - men fejlmargenen er overraskende lille. Bibliotekerne kender sine lånere langt bedre end nogen boghandler kender sine kunder.

Målt ud fra et efterspørgselssynspunkt køber bibliotekerne for mange smalle bøger, for eksempel lyrik, noveller og dramatik. Her påtager bibliotekerne sig en opgave som formidler af litterær kvalitet og er med til at brede det samlede danske litteraturbegreb ud. Bibliotekarerne gør altså en forskel fra markedet.

Små biblioteker er for smalle

Undersøgelsen omfatter tre biblioteker, som er blandt landets 40 største, og disse biblioteker køber altså også de vigtigste smalle titler. Det samme kan ikke siges om landets mange små biblioteker. Deres bogbudgetter er for små til at de kan købe al kvalitetslitteraturen. Allerede rapporten Biblioteket og den gode bog konkluderede, at digtsamlinger skal man være mere end heldig for at finde, hvis man bor i en af de 165 kommuner med mindre end 15.000 indbyggere.

I de forløbne år har der været flere forsøg med små biblioteker som har arbejdet sammen om bogsamlingerne. Problemet består stadig.

UBIS forværrer

Den kommende UBIS-bibliotekslov forværrer kun dette. Dels vil bogkontoen komme under stærkt press (se Søndag Aften Arkiv), fordi der bliver fokus på IT og nye medier. Dels vil de kommende mellemkommunale betalinger fra små til større biblioteker også udhule bogkontoen på de svageste biblioteker. Såfremt bibliotekspolitikere ønsker at fortsætte målsætningen om at bibliotekerne skal styrke adgangen til kvalitetslitteraturen og ikke kun følge den relativt forudsigelige efterspørgsel, så er man nødt til at komme de små biblioteker til undsætning. Det er ikke nok med positive intentioner og små depoter fra andre biblioteker. De små biblioteker - og deres lånere - har behov for reelle økonomiske incitamenter til at anskaffe den smalle litteratur.



Søndag Aften 04/2000

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.