Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


juli 2000


Vi ka' li' museer


Undersøgelse af danske kulturhistoriske museer viser stor opbakning - også blandt de som ikke kommer på museerne

Nellemann-konsulenterne har for Dansk Kulturhistorisk Museumsforening gennemført en imageundersøgelse af danske kultorhistoriske museer. Undersøgelsen er gennemført som interview af 650 repræsentativt udvalgte.

Opbakningen til de danske museer er overvældende. Både de som kommer på museerne og de som ikke besøger museerne, synes at de har en vigtig funktion for det danske samfund. Museumsgæsterne er selvfølgelig mere positive end ikke-museumsgæsterne, men begge grupper bruger gerne positive adjektiver som spændende, interessant, lærerigt, udbytterigt og levende om museerne.

Hele 88% af de interviewede fik forventningerne opfyldt ved sidste museumsbesøg. En tilfredshedsgrad som er svær at hamle op med for hvilken som helst virksomhed. 92% af museumsgæsterne mener, at museerne skal indsamle og bevare gamle ting - det samme mener 84% af ikke-museumsgæsterne. 86% af museumsgæsterne mener, at museerne skal bidrage til at bevare den danske kultur, et synspunkt der deles af 78% af ikke-gæsterne.

Museumspolitiske diskussioner

Museumspolitisk har et af de seneste års varme kartofler været entrébetaling eller ej. I imageundersøgelsen markerer både brugere og ikke-brugere af museerne, at der gerne må være brugerbetaling. De steder, hvor man opkræver entré, siger hele 96% af de besøgende, at det var pengene værd.

Entreprisen er tydeligvis ikke et problem for de besøgende. Og det er åbningstiderne heller ikke. Der er groft sagt tre væsentlige grunde til at folk ikke kommer på de historiske museer: manglende tid, andet at bruge fritiden til eller manglende interesse. Alt sammen årsager som er vanskelige for de enkelte museer at gøre noget ved.

En af de mest konkret årsager til ikke at besøge museerne er dårlig offentlig transport. En fjerdedel af de ældre angiver dette som årsag.

Et andet af de konkrete felter, som har interesseret landets museer, belyses således: De forhold, der har mindst betydning for, om man kommer på et kulturhistorisk museum er muligheden for at handle i en museumsbutik, og tilstedeværelsen af restaurant eller cafeteria. Dette understreges af, at ingen af de unge i undersøgelsen besøger et museum for at bruge museumsbutikken. Hvis museerne skal satse på at få flere unge, er museumsbutikker altså ikke svaret.

En af forudsætningerne for undersøgelsen var oplevelsen af, at museerne indgår i en øget konkurrence med andre fritidstilbud om befolkningens opmærksomhed. En af undersøgelsens tydelige konklusioner er, at denne konkurrence ikke begrænser besøgstallet. De som besøger museerne, bruger også flittigt andre kultur- og fritidstilbud. De som ikke bruger museerne, bruger heller ikke andre kulturtilbud, dog i et vist omfang sportsarrangementer, zoologiske haver og andre mere uforpligtende tilbud.

Læs også:
Har museerne et problem?

Søndag Aften 07/2000

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.