Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


januar 2001


Kunst ON OFF på nettet


Det hæderkronede litterære tidsskrift, Hvedekorn, er gået på nettet med original internetkunst. Et skridt som - langt om længe - signalerer et samarbejde mellem den i forvejen anerkendte eksperimentalscene og den nye internet-kunstscene

Siden den 15. december har man hos AfsnitP og Hvedekorns Insiteout kunnet følge kunstserien ON OFF, der præsenterer original internetkunst, producerede af internationalt anerkendte kunstnere, specielt til lejligheden.

Men udstillingen er ikke kun elektronisk. I samarbejde med det gamle, hæderkronede tidsskrift for grafik og lyrik Hvedekorn, opdateres ON OFF konstant, og findes elektronisk i flere forskellige versioner. Version 1.0 har temaet Colonizing the Web, og handler om pioneerene udi internetkunsten, en genre der kun er fem-seks år gammel.

Den helt store forskel på internetkunst, og for eksempel videoinstallationer, er at alt på nettet er superinteraktivt. Man navigerer selv imellem de mange mærkelige, skæve og spændende projekter der linkes til. Hele tiden finder man links der fører én videre ind eller ud af elektroniske skulpturer, hvor der også er plads til at dvæle ved de enkelte stykker. Blandt andet har Mark Napier, der åbnede ON OFF-serien med at illustrerer Hvedekorn 3/2000, lavet en maskine hvor man kan lave sine egne elektroniske skulpturer eller kollager, gemme dem, se på andres og stemme på de bedste. Sådan er udstillingen i høj grad dynamisk, og ændrer hele tiden udseende og form.

Amerikanske Mark Napier, der her for første gang introduceres for et dansk publikum, er én af de bedst kendte netkunstnere. Det skyldes blandt andet hans to store projekter Shredder og RIOT, som ON OFF også linker til. På samme side, kan man læse et stort interview med ham.

Den amerikansk-belgiske kunstgruppe Entropy8Zuper blev lanceret i ON OFF Hvedekorn 4/2000. For nylig har de vundet verdens største pris for netkunst, den såkaldte San Francisco MoMAs Webby Award. Deres projekt er mildest talt særpræget; Hvedekorn valgte de at (ikke-)illustrere ved bogstaveligt at fjerne 16 sider fra den trykte version og lægge dem ud på nettet. Eneste grafik på papir var en blank forside med små fejl-ikoner (den knækkede side, der vises på nettet når computeren ikke kan finde det angivne billede), og en blank side to, hvor man med små bogstaver kan læse adressen på projektet: sixteenpages.net.

Ved siden af projekter, interviews og links, kan man finde teoretiske artikler og debatoplæg omkring internetkunst som genre. Både danske og udenlandske kunstnere, kuratorer og kunsthistorikere giver deres bud på hvad internetkunst egentlig er og kan, på hvordan og hvorledes.

Én af grundende til man bør bruge lidt tid - eventuelt en Søndag Aften - på at fare vild, lade sig forføre og snuse rundt i ON OFF, er at foruden at afsøge grænserne for hvad der er muligt i cyberspace, så forsøger kunsten også at bruge mediet på sine egne præmisser, med præcis de fordele og ulemper det medfører. Her forsøges ikke at lave en eksakt kopi af en avis, der lige så godt kunne læses på papir, eller gengive billeder, der gør sig bedre live. Internetkunst fungerer kun på nettet, i samspil med det trykte Hvedekorn, eller som supplement til nyheder, chatrooms og porno.

Læs også:
Dansk net-kunst
Kunsten der kun findes på nettet
De bedste kunstsites
Netkunstens superliga
Intro: kunsten i nettet

Søndag Aften 01/2001

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.