Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


juli 2001


Den gode e-bog


Den elektroniske litteratur er i rivende udvikling, danske biblioteker tager endnu ikke opgaven som vejledere til elektronisk litteratur seriøst

Bibliotekernes klassiske formidlingsområde er den gode gammeldags bog. Af papir. Den biblioteksfaglige dannelse bygger på forholdet mellem valg af god litteratur i forhold til markedskræfternes udbud og publikums efterspørgsel. For ti år siden stod det daværende bibliotekstilsyns rapport "Den gode bog" som dokumentation over styrker og svagheder i bibliotekernes valg af bøger. Der var mange variationer i indkøbet - men formålet stod lysende klart: at formidle de gode bøger til lånerne.

Bibliotekerne har flest e-bøger

Indenfor det seneste år har en lang række danske folkebiblioteker satset og investeret i e-bøger - de små boglignende dippedutter. Der er i dag flere e-bøger på danske biblioteker end der er e-bøger hos private borgere. Bibliotekerne er tydeligvis helt i front på dette felt. Men måske er denne frontplacering i for høj grad båret frem af amerikanske koncernes markedsføringsindsats og bibliotekernes frygt for ikke at ikke være med på det seneste nye.

Til nød kan man sige, at bibliotekernes satsning på e-bøger kan have en inspirerende og fremadrettet funktion overfor de dele af personalet som tvivler på den nye teknologis muligheder. Men investeringerne i e-bøgerne har intet som helst med de biblioteksfaglige kvalitetskrav at gøre. Som med al anden kunst er der god elektronisk litteratur og dårlig elektronisk litteratur. Der er elektronisk litteratur som fastholder traditioner og ikke udfordrer vaneforestillinger og der er elektronisk litteratur som udfordrer og eksperimenterer. Fortærsket kunne man kalde det for den smalle elektroniske litteratur - ikke at det nødvendigvis er svært tilgængeligt, men det kræver lidt mere tid, koncentration og engagement. Fuldstændigt som med den smalle bog.

De e-bøger danske biblioteker har investeret i udfordrer intet som helst. Tag for eksempel Herman Bangs Ved Vejen, udgivet af Gyldendal som e-bog efteråret 2000. Da forfatteren skrev værket havde han naturligvis ingen idé om, hvilke fremtidige apparater hans tekst ville kunne udsættes for. Og Gyldendals e-bog tilføjer intet som helst til værket. Udbyttet af e-bogen svarer fuldstændigt til udbyttet af at læse teksten som almindelig bog. Der er intet nyt, bortset fra indpakningen.

Brug webplads til webkunst

Det nye i e-litteraturen sker indenfor de elektroniske tekstformer som ikke lader sig begrænse til e-bogens traditionelle litteratursyn. Søndag Aftens guide til den nye elektroniske litteratur henviser til nogle eksempler på dise tekstformer. Som altdominerende hovedregel er teksterne frit tilgængelige på internet. Ingen forlag gider putte markedsføringskroner i den slags tekster. Så bibliotekerne har ikke opdaget denne litteratur. Går man til Folkebibliotekernes Netguide (FNG) og vælger elektroniske tekster, får man en liste over ressourcer. Samtlige disse ressourcer er dog samlinger af tekster (typisk ophavsretsfrigivne klassikere i fuldtekst). På hele FNG kunne vi finde et (engelsk) link på søgeordet hyperfiktion.

Det er helt almindeligt, at folkebibliotekerne bruger plads til lokale kunstudstillinger. Hvad med at bruge webplads til webkunst? I forhold til andre biblioteksopgaver er dette billigt. Man behøver ikke investere i apparater, det koster kun en smule medarbejdertid. Værsgo' nettet er til fri afbenyttelse.
Er Big Brother den nye litteratur?
Lille guide til den elektroniske litteratur
Om litteraturen i den digitale tidsalder

Søndag Aften 07/2001

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.