Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter
august 2001
Den digitale båndoptager
håtetepekolonskråstregskråstreg:
Det er irriterende, når musikken ligger som streaming media, så man ikke kan høre den igen - eller brænde musikken på CD. Men rolig: hjælpen er undervejs. Vi viser nogle af de praktiske redskaber du kan bruge
En del af den store mængde musik der er til rådighed på nettet ligger som såkaldt streaming-filer. Meningen med dette er, at du skal kunne høre musikken, men ikke downloade den eller på anden måde genbruge musikken. Kodas hjemmeside definerer streming sådan: streaming er kendetegnet ved at musikken ikke umiddelbart kan downloades af brugeren.
Læg mærke til det lille ord umiddelbart - for det kan der gøres noget ved!
Danmarks Radio er så flinke, at du blandt andet kan høre P1-P4 direkte via nettet. Men det ville jo være rart, hvis man kunne beholde nogle af godbiderne til senere brug - fuldstændigt som ved de gode gamle kassettebånd.
Som de så generøst skriver på DR's hjemmeside: Signalet er "livestream", hvilket betyder, at man kan høre det, DR sender lige nu. De enkelte programmer kan altså ikke høres "on demand".
Se, det kan der gøres noget ved!
Den digitale båndoptager er nemlig opfundet. Der er endda flere forskellige slags. Og de findes gratis. De venter blot på at blive hentet på nettet. Båndoptagerne er dog endnu ikke helt perfekte. Nogle er gode til nogle formål, andre velegnede til andre formål.
Den største samling netradiostationer finder du på hos Shoutcast. Du kan vælge mellem hundredevis af radiokanaler - efter musikgenre, stemning eller særlige emner. Det meste er dog endnu præget af at pionererne bor i USA, så det er amerikansk musik og amerikansk snak du finder. Men, hvis du lytter til nogle af disse radiostationer, så findes der praktiske hjælpemidler.
Radio on demand
Stream Save er et lille behændigt program. Det laver radiolyden om til mp3-filer. Og det har en praktisk funktion som timer, så man ikke behøver at huske at tænde for båndoptageren.
Shoutgrab er et tilsvarende dejligt lille program, som gemmer den musik du har hørt på en af Shoutcasts mange tusinde radiostationer.
Men blandt Shoutcast-båndoptagerne foretrækker vi dog StreamRipper. Dette program har den praktiske feature, at du får id-tags med til musikken og til talen.
Du kan altså på din båndoptagelse se, hvad der er optaget - og så bede din afspiller om kun at spille musikken, kun spille tale eller kun spille bestemte musiknumre. Man kunne kalde det radio-on-demand.
Danmarks Radio - og de fleste andre veletablerede europæiske radiostationer har dog valgt ikke at være tilgængelige via Shoutcast. Og så må man ty til andre programmer.
Programmerne har typisk den egenskab, at de optager al lyd, som passerer din computers lydkort. Også her har vi fundet tre anvendelige alternativer.
Silent-Bob er et lille tysk produkt. Det er helt gratis og optager alt der går gennem computerens lydkort.
Silent-Bob er endda så snedigt indrettet, at det starter optagelsen 1 minut inden du starter optagelsen. Så hvis du hører radio eller musik og lidt sent kommer i tanke om at "det vil jeg gerne høre igen", så er der god sandsynlighed for at Silent-Bob allerede har været der.Det kan man da kalde en god tjener!Silent-Bob laver wav-filer, så dem kan man uden videre brænde på en CD. Vel at mærke først efter at man har indhentet de fornødne tilladelser hos ophavsmænd og øvrige rettighedshavere.
Loop Recorder er også et tysk produkt. Det er gratis i en begrænset version, hvor man kun kan optage 5 minutter ad gangen. Til gengæld har Loop Recorder flere redigeringsmuligheder.
Total Recorder svarer funktionelt til Loop Recorder. Men i den gratis evalueringsversion har man begrænset optagelængden til 40 sekunder.
Vi vil have video
Det kan dog ikke vare lang tid førend alle disse programmers kvaliteter og muligheder er kombineret i kommende digitale super-båndoptagere. Og vi vil have video med i købet, tak!
Pladeselskaberne BMG og EMI vil introducere kopisikre CDer inden udgangen af 2001. Hvis CDerne kan spilles på en computer, er det svært at forestille sig at de skulle gå udenom lydkortet. Man kan kun ønske pladeselskaberne held og lykke i kampen mod piratkopiering. Det er en kamp op af bakke!
Og iøvrigt: irriterer det også dig, at man kan komme i tvivl om teksterne. Heldigvis har driftige mennesker skabt den lille database PureLyrics med foreløbig 30.000 sange. Databasen kan kombineres med den gratis musikafspiller WinAmp, så man kan læse teksterne på skærmen mens musikken spiller.