Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


November 2002


Små bogimportører i fare


Specialimportører af bøger fra ikke-europæiske lande bliver hårdt ramt af den nye ophavsretslov

Fra 22. december ændres betingelserne for import af kulturprodukter fra lande udenfor det såkaldte EØS-samarbejde (EU-lande samt associerede lande som Norge, Island m.fl.). Med den nye ophavsretslov skal danske erhvervsvirksomheder sikre sig, at de har accept fra rettighedshaverne, før de må sælge varerne i Danmark og andre EØS-lande.

Aagots Bogimport er en dansk specialboghandel, som importerer fremmedsprogede bøger, især fra flygtningelande. Det er bøger på kinesisk, vietnamesisk, thai, dari (fra Afghanistan) og arabisk, som tæller tungest blandt de 40 sprog man importerer blandt. Aagots importerer årligt 200.000 bøger, især købt ved bogmesser i 3. verdenslande.

I Danmark sælger Aagots især til de danske biblioteker i flygtningetætte områder. Men Aagots er også en eksportvirksomhed, 75% af omsætningen kommer fra salg i de øvrige nordiske lande. Aagots Bogimport er den eneste repræsentant fra den danske bogbranche, som har udstillet ved samtlige Bok & Biblioteksmesser i Göteborg.

Fra 22. december vil Aagots Bogimports import stride mod den danske ophavsretslov.

Når Aagots fremover køber direkte af 3. verdensforlag, kan man juridisk set forestille sig, at Aagots som betingelse for købet kræver, at sælger underskriver en erklæring der siger, at rettighedshaver accepterer at Aagots kan sælge videre indenfor EØS-landene.

Ophavsretsloven på thai

Men det kræver en vis portion bureaukratisk fantasi, at forestille sig en dansk boghandler stå ved en bogmesse i Bangkok og blafre med en afskrift af den danske ophavsretslov - og få thaitalende sælgere til at skrive under.

Den mere sandsynlige løsning er, at Aagots Bogimport vælger at satse: der er nok ikke nogen som føler sig krænket over bogimporten og lovbruddet. De kinesiske forlæggere vil næppe stævne Aagots for at købe deres bøger. Men det vil måske franske, engelske eller tyske storimportører, som har flere ressourcer til at sikre sig bureaukratisk. Ophavsretsloven vil dermed virke i retning af monopoliserede importører fra 3. verdenslande.

Den kommende danske ophavsretslov svækker således en dansk eksportvirksomhed. Aagots Bogimport vil konstant svæve i en juridisk gråzone - fremtidsplanlægning og ekspansion vil blive en by i Rusland.

Også en bog- og musikimportør som Mellemfolkeligt Samvirkes Verdensbutikken vil møde disse nye bureaukratiske vanskeligheder.

Specialimportører for små

I den danske ophavsretslovgivning er sådanne specialimportører for små til at spille nogen rolle. Specialimportørerne er ikke høringsberettigede. Og i de organisationer, som er høringsberettigede, er specialimportørerne helt perifere. Derfor indgår specialimportørerne ikke i den politiske debat.

Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration meddeler eksempelvis, at man ikke har nogen bemærkninger til ændringen. Man skulle ellers tro, at netop dette ministerium burde varetage muligheden for boglige informationer og oplysninger for flygtninge og indvandrere. Alle disse års politiske skåltaler om indvandring og integration priser det kulturelle arbejde.

Dermed undlader ministeriet også at forholde sig til artikel 10 stk. 1 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvori der står:
Enhver har ret til ytringsfrihed. Denne ret omfatter meningsfrihed og frihed til at give eller modtage meddelelser eller tanker, uden indblanding fra offentlig myndighed og uden hensyn til grænser. Denne artikel forhindrer ikke stater i at kræve, at radio-, fjernsyns- eller filmforetagender kun må drives i henhold til bevilling.
Realiteten i den nye ophavsretslov er, at det bliver vanskeligere at modtage meddelelser og tanker fra 3. verdenslande. Ophavsretsloven bliver således et reelt bureaukratisk og praktisk indgreb i den frie meningsdannelse. Når Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration ikke forholder sig til ophavsretsloven, undlader man at vurdere den mulige konflikt mellem ophavsretslov og Menneskerettighedskonvention.

En dyr forglemmelse

Forlæggerforeningen er tilfreds med lovændringen, men foreslår den yderligere strammet, så det ikke kun er erhvervsvirksomheder som Aagots Bogimport, der forhindres i import, men også at udlån fra biblioteker umuliggøres uden udtrykkelig accept af rettighedshaver. Mon Gyldendal, Aschehoug og Borgen planlægger et fremstød på kinesisk og vietnamesisk?

Statsbiblioteket skriver, at biblioteket importerer bøger, musik og film fra adskillige lande udenfor EØS. Statsbiblioteket fremhæver, at man bistår andre biblioteker med at koordinere indkøbene fra mellem- og fjernøstlige lande - og Statsbiblioteket går ud fra, at man kan fortsætte det hidtidige samarbejde om fælles indkøb i lande uden for EØS.

I sit høringssvar "glemmer" Statsbiblioteket fuldstændigt, at mange biblioteker køber bøger gennem Aagots Bogimport. Aagots har en millionomsætning til danske biblioteker. Ændringen i ophavsretsloven vil i realiteten betyde, at Statsbiblioteket kan overtage denne del af markedet fra Aagots Bogimport.

Statsbibliotekets høringssvar er ikke uden vægt i Kulturministeriets lovbehandling. Denne del af høringssvaret er afskrevet af Biblioteksstyrelsen og Biblioteksparaplyen - og dermed accepteret af Bibliotekarforbundet, Bibliotekslederforeningen, Danmarks Biblioteksforening og andre centrale biblioteksinstanser.

Læs også:
Ny ophavsretslov
EU-nistisk kulturlov
Kultur og copyright

Søndag Aften 11/2002

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.