Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Maj 2004


Farvel til gulerødderne


Kulturens nye Danmarkskort ser rationelt ud. I rationalitetens navn fraskriver man den kvalificerede dialog

Det er næsten synd for Kulturministeren, at han allerede en gang har betegnet et politisk udspil som "den største kunstpolitiske reform". Havde han dengang vidst, hvilke ændringer Strukturkommissionens arbejde ville føre frem til, havde han nok holdt inde med de store ord. Gennemføres VK-regeringens forslag til strukturændringer på kulturområdet, så vil det uden sammenligning føre til de største kulturpolitiske ændringer siden tresserne.

Selv om reformen ikke begrundes økonomisk, så indeholder den klart et udgiftsstyrende perspektiv for Staten. Mange af de områder som lægges ud til kommunalt selvstyre, er områder som har haft voldsom vækst i antallet institutioner og dermed har øget presset på Finansloven. Kun hvis man antager, at kultursektoren i dag er fuldt udbygget og at der ikke er behov for fremtidig vækst, vil man kunne modsige dette ræsonnement. Altså: nye egnsteatre har været betalt af Staten og kommunerne i fællesskab; fremover skal nye egnsteatre udelukkende finansieres af kommunerne. Desto flere opgaver Staten på denne måde decentraliserer, desto mindre vil presset på Statens finanser blive.

Omvendt betyder eksempelvis placeringen af landsdelsorkestre i statsligt regi, at Staten må engagere sig i løsningen af problemerne med kapaciteten i de københavnske koncertsale.

Gulerødder, bye bye

Siden sidst i tresserne har det såkaldte gulerodsprincip været centralt i udbygningen af kulturaktiviteter i Danmark. Gulerodsprincippet bestod i et løfte om statslig økonomisk støtte, når kommuner og amter satte nye kulturelle aktiviteter i gang. Udbredelsen af egnsteatre og af musikskoler er eksempelvis sket ved at Staten har betalt halvdelen af udgifterne.

Gennem de sidste 15 år har Staten forsøgt at begrænse mængden af gulerodsordninger, først og fremmest for at kunne styre udgifterne. VK-regeringens oplæg til strukturreform fjerner de sidste rester af gulerodsprincip, de få tilbageværende refusionsordninger forsvinder.

I en slags bureaukratisk perspektiv vil dette kunne sælges som en forenkling: nu skal kulturelle iværksættere blot i dialog med en myndighed. Problemet er dels, at det dermed vil være vanskeligere at få finansieringen hjem til det givne projekt; det bliver sværere at nå gennem nåleøjet. Dels har den hidtidige dialog med både kommune og Kunststyrelse ikke kun været bureaukratisk, dialogen har også medvirket til at kvalificere projekter. Kultursektorens "patchwork-økonomi" giver ikke et rationelt indtryk - men har faktisk indbyggede kvalitetsparametre, som vil blive savnet.

Regionale samarbejder forsvinder

På museumsområdet skal man finde nye samarbejdsflader. I mange amter er de små museer hidtil blevet styrket gennem et regionalt samarbejde omkring praktiske forhold. Mange amter har således amtslige fælles konserveringsanstalter. På Fyn har man f.eks. arbejdet frivilligt mod en ansvarsdeling og i Sønderjyllands Amt er hele opgavefordelingen omkring indsamling og forskning helt formelt blevet delt emnevis mellem amtets museer.

I mange amter har amtsmuseumsrådene i mange år været koordinatorer, men da de blev nedlagt som obligatoriske institutioner ved seneste museumsrevision, er nogle råd fortsat mens opgaverne en del steder er overgået til de amtslige kulturmiljøråd. Nu skal amtsmuseumsrådene nedlægges (gøres frivillige) og de amtslige kulturmiljøråds skæbne er slet ikke omtalt.

Disse regionale udvalg har været vigtige ved at samle den regionale ekspertise og været en modvægt mod kommuners snævre lokale interesser. Især omkring den nyere kulturarv er fortalere vigtige, især med kulturmiljørådenes ret til at indstille bygninger til udpegning som bevaringsværdige.

Små specialmuseer har ofte været afhængige af amtslige tilskud. De vil fortsat kunne klare driften. Problemet et, hvordan udviklingsmulighederne sikres, når det fortsat er svært at komme op i gruppen af §16-godkendte specialmuseer. Med et øget (inter)nationalt orienteret museumsvæsen vil problemet vokse; især når et ’lokalt’ museum ikke mere via status som ’regionalt’ museum kan bevæge sig opad.

Kommunal helhedspolitik

De øgede opgaver giver kommunerne langt bedre mulighed for at føre en samlet og helhedsorienteret kulturpolitik.

Nogle områder er ikke direkte berørt af forslaget, eksempelvis centralbibliotekerne. Centralbibliotekerne er i dag uafhængige af amtslige penge, men er stadig geografisk spredt efter de gamle amtsgrænser. Strukturforslaget må føre til fornyet diskussion om antallet centralbiblioteker, om øget specialisering af de enkelte centralbiblioteker og om samarbejdsflader mellem folkebibliotekerne.

På denne måde vil næsten samtlige kulturfelter blive indirekte påvirket af strukturændringen og dermed blive nødt til at igangsætte nye strukturelle overvejelser.

Enkelte af VK-regeringens forslag er decideret smålige. Det gælder frem for alt kommunaliseringen af Det Jyske Kunstakademi, Det Fynske Kunstakademi og Odsherred Teaterskole.
Der ville være en strukturel logik i, at Staten også påtog sig ansvaret for disse uddannelsesinstitutioner. Eller også skulle disse kunstneriske uddannelser operere indenfor Folkeoplysningsloven. Det nuværende forslag ligner mest af alt en hævnaktion fra Kulturministeriets side, siden man for 2 år siden blev tvunget til at videreføre statstilskuddet til Det Jyske Kunstakademi. En forsinket tak for sidst.

Læs også:

Kulturens nye Danmarkskort
Teatre i krydsild
Kan kommunerne kulturen?
Fra arkivet:
Kulturen og kommunestrukturen
Fra gulerødder til væksthæmmere
Kommunereform giver flere kulturkronere

Søndag Aften 05/2004

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.