Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


Juni 2005


Punktum for strukturdebatten


Med det brede politiske forlig om kulturdelen af strukturaftalen har kulturministeren sikret det decentrale kulturliv et godt udgangspunkt i de nye kommuner. Men aftalen handler slet ikke om strukturreformen.

Da debatten om Strukturreformen startede med kulturministerens udspil april 2004 (se Søndag Aften arkiv) var der stor uro blandt kultursektorens mange kommentatorer. Kultursektorens protester fik megen spalteplads i aviserne. I forhold til andre - i medierne knapt så synlige områder - er det for så vidt overraskende, at det er lykkedes at samle trådene til en bred politisk aftale om netop kulturdelen af strukturaftalen.

Enigheden om kulturdelen har dog sin egen klare logik: siden efteråret 2002 har kulturministeren bestræbt sig på at samle brede flertal om de politiske udspil - og det er stort set lykkedes hver gang. Og den reelle kontrovers i Strukturreformens kulturdel er da også rigtig svær at få øje på.

Den brede strukturaftale

Aftalen mellem regeringspartierne, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og SF medfører:
  • at staten skal give samme bevillinger til musikskolerne som hidtil og at det samtidig (med få undtagelser) bliver obligatorisk for kommunerne at drive musikskoler,
  • at ændringerne for Hovedstadens Teater fremskyndes og at aftale-partierne inddrages i udmøntningen,
  • at regeringens forslag om rammestyring for egnsteatre- og små storbyteatre droppes.

Aftalen rører ikke selve Strukturreformen

Den brede politiske aftale om strukturreformens kulturelementer har i realiteten intet med selve strukturreformen at gøre. Det vigtigste i Strukturreformen er fortsat beslutningerne om, hvilke opgaver der skal varetages af hvilke myndigheder.

Den massive kritik fra hovedstadsteatre fik eksempelvis i en tidligere fase Kulturministeren til at foreslå, at DST-teatrene skal overføres til statsligt regi.

Undervejs i strukturreformsforløbet har Kulturministeren tidligere foreslået, at musikskolerne skulle være obligatoriske for kommunerne. Dette trak ministeren i lovforslaget i februar i år (se Søndag Aften arkiv). Nu har forligspartierne fået dette element med igen, men formelt set ikke som en del af Strukturreformens lovgivning og derfor også mere spiseligt for Kommunernes Landsforening.

Aftalens elementer om Hovedstadens Teater er i realiteten også uafhængige af Strukturreformen, men oppositionen har været kritiske mod muligheden for at kulturministeren får for stor magt over teatrene (se Søndag Aften arkiv). Aftalen indebærer, at kulturministeren slipper for at have eneansvaret for bestyrelsens sammensætning, hvilket driftsmæssigt kan blive en fordel for teatrene. Der er mange interessenter omkring de storkøbenhavnske teatre og det er oplagt en fordel, hvis der som udgangspunkt er blot tilnærmelsesvis enighed blandt Christiansborg-politikerne.

Lovforslagets krav om rammestyring for egnsteater- og små storbyteaterområdet burde i princippet have været luget ud allerede i februar. Rammestyringen har længe været ønsket af centraladministrationen og her har man naturligvis set chancen for at få dette igennem. Men indførelse af sådanne økonomiske styringsredskaber i kulturpolitikken er ikke indenfor Strukturreformens egentlige opgaver. Man kan rent faktisk have ministeren mistænkt for at have fastholdt denne del af lovforslaget for at have noget at give oppositionen i en sidste forhandling. Hvis man ikke var nået til enighed, så var det jo praktisk at få en rammestyring vedtaget. Men det betyder intet for kulturministerens mulighed for at gennemføre regeringens ønskede kulturpolitik.

Kulturlivet er nu glade for Strukturreformen. Oppositionen er med. Og ministeren kan gennemføre de mest omfattende strukturændringer på kulturområdet med ro på bagsmækken.

Læs også:
Fra arkivet:
Strukturreformen afklaret
Struktur på plads
Kulturens struktur besluttet
Rimer strukturen på kulturen?
Kulturens nye Danmarkskort
Farvel til gulerødderne
Teatre i krydsild
Kan kommunerne kulturen?
Kulturen og kommunestrukturen
Fra gulerødder til væksthæmmere
Kommunereform giver flere kulturkronere

Søndag Aften 06/2005

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.