Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


November 2006


Stor ståhej om (næsten) ingenting


Folketingets partier er helt enige om dansk filmpolitik. Diskussionen åbnes igen i 2009.

Dramaturgien svarede til en dårlig romertalsfilm. Kulturministeren spillede ud med et forslag som alle partier tog afstand fra, som fik store dele af filmens aktører til at protestere og fik medierne til at videreformidle indtrykket af en stenalderminister. Bag lukkede døre foregik herefter et eller andet. Og slutningen blev den store forbrødning, hvor samtlige folketingets partier var enige. Ministeren kunne fremhæve lidt fremadrettet i aftalen og at han ikke gav sig på det væsentlige kritikpunkt. Oppositionen kunne fremhæve at man havde forhindret ødelæggelsen af dansk films fremtidige kunstneriske fornyelse. Næste afsnit kommer i 2009.

Den politiske filmaftale for 2007-2010 bygger videre på filmaftalen for 2003-2006. Den gamle filmaftale gav en merbevilling til filmen på 50 mio kr. årligt, dette videreføres med den nye aftale.

Fra 50/50 til 40/40

Forud for diskussionerne om den nye filmaftale lå det fast, at den samlede økonomiske ramme skulle være uændret. Diskussionerne har således handlet om prioriteringen indenfor rammen. Det store stridspunkt var kulturministerens ønske om at nedprioritere konsulentstøtteordningen og opprioritere den kommercielt anlagte 60/40 ordning. Forslaget var at pengene skulle deles ligeligt mellem de to ordninger. Forhandlingerne endte med den gyldne mellemløsning at begge ordninger sikres mindst 40% af det samlede budget. De resterende 20% beslutter Det Danske Filminstitut fordelingen af. Denne fordeling evalueres efter 2 år. Ministeren kan således sige at han fik sit forslag om ligelig fordeling igennem og oppositionen kan sige, at man fik forhindret opprioriteringen af støtten til de kommercielt bæredygtige film. Såfremt det viser sig, at støtten til disse film opprioriteres, er det et armslængdeorgan som gennemfører det.

Antallet spillefilm - 20-25 årligt - er uændret. Der sættes maksimum ved antallet såkaldte romertalsfilm (filmkoncepter del I, II, III etc.), så filminstituttet kun kan støtte 3-4 sådanne pr. år.

Kulturministeren havde lagt op til, at konsulentordningen skulle udvides, så eksterne filmfolk skulle medvirke i vurderingen af film. Dette forslag blev trukket. I stedet er konsulentordningen omformuleret, så de enkelte konsulenter ikke længere er bundet af genrebegrænsninger, men kan behandle alle typer ansøgninger.

Nye medieformer

Den hidtidige talentudviklingspulje udvides, så den nu også kommer til at omfatte spil og andre nye medie- og distributionsformater. Der afsættes en særlig pulje på 3 mio. kr til udvikling af digitale spil for børn.

Filmaftalen præsenteres som 10 aftalepunkter. Af disse ti punkter er de 6 helt enslydende med ministerens udspil. To punkter er ændret på beskedne formuleringer. Og to punkter er ændret væsentligt - prioriteringen mellem 60/40 og konsulentordningen samt udformningen af konsulentordningen.

Filmaftalen for 2007-2010 er indgået mellem samtlige Folketingets partier til forskel for den forrige aftale, som Enhedslisten ikke var med i. Enhedslisten forklarer sin medvirken med at det lykkedes at forhindre nedprioriteringen af konsulentordningen. Isoleret set et gangbar begrundelse, som dog efterlader nogen mystik om hvorfor Enhedslisten så ikke var med i forrige aftale, hvor prioriteringen af konsulentordningen sådan set var mere sikker.

Søndag Aften 11/2006

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.