Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


august 1998


Musikken i jura-tiden


Over hele verden kæmpes for tiden for at sikre rettighedshaverne. I Danmark er afgifter på CR-R medier til debat.

Siden 1993 har importører af kassette- og videobånd betalt afgift til rettighedshaveres organisationer. I lovarbejdet var man forberedt til den digitale revolution. Det stærkt øgede salg af CD-R medier gør, at repræsentanterne for musikerne mener at det haster med en afgift. Men der har i et år været forhandlinger om, hvordan afgiften skal beregnes. Alle er enige om, at der skal være blankbåndsvederlag for blanke CD-ROM-disketter. Vederlaget udgør i dag knapt. 5 øre pr. minut, dvs. 4,50  kr. for et 90 minutters kassettebånd. Der er dog en langt større del af CD-R medierne der bruges til erhvervsformål - og givetvis også en større del af den private andel som bruges til andet end rettighedsbeskyttet materiale (f.eks. backup af egne data). Der er ikke nogen deadline for forhandlingerne. (Og du skal nok opdage det færdige resultat, når CD-R forhandlere reklamerer for "sidste chance inden afgifter" ligesom ved kassettebåndsafgiften!). 

Engelsk musikbranche imod piratkopiering

I England har komponister og musikforlæggere etableret en ny organisation, British Musical Rights. Organisationen er udelukkende dannet med henblik på at forsvare kunstnernes rettigheder i forhold til misbrug på Internet. Organisationen vil dels forfølge og forsøge at lukke sites som har musik uden rettigheder, dels vil man arbejde i forhold til den engelske regering.

Et vigtigt mål er at gøre Internetudbydere ansvarlige for evt. musik-indhold på deres servere.

De britiske musikorganisationer mener at musikindustrien årligt omsætter for 30 milliarder dkr. Deraf stammer de 12 milliarder fra eksport. Man har opgjort den engeslke musikindustris tab ved illegale musikhandel - både piratkassetter, piratplader og Internetkopiering - til 450 millioner dkr.

Internetkopieringen sker først og fremmest gennem det såkaldte MP3-kompriomeringsformat. Man må dog formode, at kun en mindre del af MP3-kopieringen erstatter salg af plader og bånd. Det største piratproblem er - endnu - salg af pirat-CD’er.

Organisationen British Musical Rights opgør det samlede antal Internet-sites med ulovlig musik til ialt 26.000.

Internets nodearkiv lukker

Internettets On-Line Guitar Archive, OLGA,er blevet tvunget til at lukke. OLGA har siden 1992 lavet en database med noder til først og fremmest rocksange. Ved lukningen bestod arkivet af godt 30.000 sange ndsamlet og lagt ud af frivillige hjælpere. Arkivet blev oprindeligt startet som en udløber af nyhedsgruppen rec.music.makers.guitar.tablature.

Det er advokater for amerikanske ophavsretsorganisationer som har krævet arkivet lukket. Den altovervejende del af OLGA’s sange er beskyttet af copyright-ejerne. Selv om OLGA har tilknyttet en række egne jurister, erkender man at man er nødt til at lukke. OLGA’s fortalere bruger i stedet argumenter som, at det er kortsigtet af musikrettighedshaverne at lukke stedet. Det vil give musikerne større omsætning, når flere har adgang til sangene, hævdes det.

Der eksisterer ikke nogen andre omfattende nodesamlinger på nettet. På enkelte fan-sites kan man finde noder. Men det er absolut spredt fægting - og tidskrævende søgning.

Man må håbe, at ophavsretshaverne finder frem til alternative måder at præsentere noder på. den samlede database, som OLGA etablerede, er meget brugervenlig. Hvorvidt det skal etableres som betalingsservice er naturligvis op til rettighedshaverne. Og som ved alle andre betalingsspørgsmål på nettet er det afgørende spørgsmål i hvilket omfang et mistet salg af noder vil kunne opvejes af øgede indtægter gennem image og tilgængelighed.

Sangtekster kan du stadig finde

Den schweiziske database ILS, International Lyrics Server, har 90.000 sangtekster fra rock, pop og folk. Der er avancerede søgemuligheder, søg efter titel, album, kunster -eller også i fritekst med dele af tekster (et brugbart redskaber for alle der laver popquizer!).

Også ILS-arkivet er etableret af frivillige entusiaster. Man må formode, at det er et spørgsmål om tid, førend rettighedshavernes organisationer også kræver denne site lukket.

Læs også Koda og Internet og deltag i debatten om Kim Bonfils:En kæp i hjulet.

Søndag Aften om Cyberrettigheder
Søndag Aften om Musik på nettet
CulturClip om ophavsret på norsk

 

Søndag Aften 0898

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007





 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.