Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


juni 2001


E-valg med fup og fiduser


håtetepekolonskråstregskråstreg:

Når englænderne går til valg den 7. juni, har forberedelserne på nettet haft en helt særlig karakter: det myldrer med fake-sites, som forsøger at forulempe partierne. En særlig sportsgren som vi endnu har til gode i Danmark

New Labour gør det. De konservative gør det, de liberale demokrater gør det og Socialist Workers Party gør det. Alle partierne henter besøgende til sine hjemmesider via sites, som gør det ud for andet.

Hvis man for eksempel er naiv nok til at tro, at New Labour har http://www.newlabour.co.uk som hjemmeside, så bliver man overrasket. Siden byder på en såkaldt Vote-A-Tron - som tæller stemmer for dig - hvorefter du automatisk føres videre til http://www.conservatives.com. Indholdet på denne side er faktisk styret af de konservative. New Labours officielle webadresse er http://www.labour.org.uk.

Eller klikker man ind på http://www.lib-dems.com, så siger teksten ligeud: This is not an official Lib Dem site. Lib-Dems.com is here to counter misleading information put out by Liberal Democrats, hvorefter man får hjemmesideskrædderens meninger om Liberal Democrats. Partiets egentlige adresse er http://www.libdems.org.uk.

På forsiden af http://www.toryparty.co.uk ser man et billede af William Hague's battle tank og andre mindre charmerende sider af de konservative - og sitet leder videre til Socialist Workers Party. De falske sites har ikke nogen officielle forbindelser til partierne. Men nettet bruges også kreativt af partierne. Eksempelvis har Tory-partiets Keep The Pound-kampagne også haft en spam-kampagne. 20.000 e-mails blev sendt ud til mennesker som havde skrevet under på Toryernes underskriftindsamling og dermed accepteret at modtage e-mails fra kampagnen. De færreste af underskriverne havde dog forventet at Keep The Pound-kampagnen ville sende mails ud under titlen Message from Labour. Masseudsendelsen gav en del klager til Labour - som blot kunne sende klagerne videre til de konservative.

http://www.mylittletony.com er til gengæld en ren satirisk site - uden bestemte partipolitisk bindinger - bortset fra lysten til at gøre grin med premierministerens evne til at give irrelevante svar på relevante spørgsmål. Så gør det selvfølgelig heller ikke noget at grafikken er noget mere talentfuld end de fleste partiers websites.

Hurtige konservative

Det kan godt være at Labour fører i meningsmålingerne. Men de konservative er i hvert fald hurtigere på nettet. Netanalyser viser, at Labours site i gennemsnit er 14 sekunder om at svare - mens de konservative er 2.6 sekunder om at svare.

Også i Wales kæmper partierne hårdt mod hinanden på nettet. http://www.plaid-cymru.co.uk har intet at gøre med det nationalistiske parti Plaid Cymru - som almindeligvis findes på http://www.plaidcymru2001.com. Noget tyder på at The Welsh Liberal Democrat Party har haft en finger med i spillet. Partiet har i hvert fald udtalt, at sitet er fuldstændigt lovlig - og at der er behov for at vise, hvilken fare Plaid Cymru udgør.

I England har man en særlig regel, som siger, at kandidaterne ikke må bruge deres nuværende MP-titel som en del af valgkampen. Man må altså ikke kalde sig MP Nigel Evans, men blot Nigel Evans, næstformand for de konservative. Og da netop Nigel Evans har et site der hedder www.nigelmp.com er han sammen med en række andre nuværende MPere - fra alle partier - kommet under angreb. De hidtidigt valgte kandidater må altså ikke høste nogen fordel af at de i forvejen har været valgt. De optræder formelt som ligemænd.

Valganalytikere mener ikke at MPerne bevidst forsøger at omgå valgloven. De fleste MP'ere aner ikke at de har et website er den almindelige nøgterne vurdering af lovbryderne :-)

Tidligere håtetepekolonskråstregskråstreg:
Stol aldrig på en klassiker
.hola, .soc og .xxx
Et sprog genopstår
E-bogen er her
EU med eller uden filter
Leksikonline
Net-ifada
Tip et dødsfald
Jubii Jensen og Opasia Olsen
www.mit-eget-land.nu
WAP en virus
Anti-demokratisk filter
Send en e-duft
Køber Søndagsavisen Gyldendal?
Selvmord á la web
E-dioterne
æ ø å - skal der stå
Ugens virus
Løgn og net
Mød døden på nettet
Søg og du skal finde...måske
www.jeg-hader-dig.nu
Gratis, gratis, gratis, gratis
Hvis Microsoft boede i Saeby
En engel på skærmen
Krig via computeren
Digital konfliktløsning
Filter mod filter
Hvad skal hjemmesiden hedde?
Spøgelsesbyer på nettet
Det kreative 2000-problem

Søndag Aften 06/2001

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.