Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


december 2001


Kultur-radikale mister magten


I alle nuværende kulturlove har det radikale venstre sat kraftige fodaftryk. Det lille midterparti risikerer nu 4 år som bænkevarmer - uden at kunne præge kulturlivet med andet end fodnoter

Et kig på den aktuelle liste over danske kulturlove fortæller tydeligt, at det radikale venstre er kulturbærende i Danmark. Siden 1988 har de radikale besat kulturministerposten i næsten 8 år. Næsten alle "tunge" kulturlove er vedtaget under radikale kulturministre. Blandt de sidste femten års kulturlove er det nærmest kun loven om regionale kulturforsøg og litteraturloven, der ikke har radikal ene-ophavsret. Love som udviklingsfonden, biblioteksloven, billedkunstloven, filmloven, museumsloven, teaterlov, Kgl. Teater samt radio-tv-loven bygger på radikalt tankegods.

Siden SV-regeringens afgang i 1979 har de radikale enten siddet i regering eller været regeringsstøtteparti - og dermed haft afgørende indflydelse på dansk politik. Det kulturpolitiske engagement har hele tiden været så stærkt, at ingen har kunnet regere kulturpolitisk udenom de radikale.

Dette kulturpolitiske engagement er bedst symboliseret ved betænkning 517 fra 1969. Gennem mere end 30 år den røde tråd i dansk kulturlovgivning - og i den administrative tænkning.

B for bænkevarmere

Det vil være helt imod den radikale natur frivilligt at placere sig som kulturpolitiske bænkevarmere. Problemet er bare, at de radikale stemmer er betydningsløse i folketinget. VK-regeringen kan vælge at danne flertal med Dansk Folkeparti eller med Socialdemokratiet. Ved samarbejder med Socialdemokratiet vil de radikale naturligt være med - men de behøves ikke for at få flertal. Partiet opererer uden muskler.

For de radikale vil eneste kulturpolitiske håb være, at lokke SF ud af den proklamerede totale opposition til VK-regeringen.

Sig ordet: VKBF

På mange kulturpolitiske felter kan man forestille sig dette umiddelbart aparte samarbejde: VKBF. Eksempelvis har de borgerlige partier - inklusive de radikale - gennem en årrække udtrykt behovet for et gennemgribende opgør med ARTE og teaterbilletstøtten. SF har ikke været helt så kritiske mod ARTE - men kan meget vel tænkes med i et forlig, hvor redningen af danske børneteatre er halmstrået, som vælter billetstøttesystemet.

I de sidste 9 års intensive SR-samarbejde har Socialdemokratiet været den mest konservative faktor: forsvaret eksisterende institutioner, forsvaret sædvanlig praksis og ønsket hidtidige samarbejder videreført. Kritikken af kulturlivets vanetænkning og af kulturmagtens mastodonter deles i høj grad af VK og BF.

Hvis SF vælger oppositionsrollen, vil opgør med den hidtidige kulturmagt kunne gennemføres sammen med Dansk Folkeparti. Og så vil de radikale stå uden indflydelse.

Ansvarsfri med ny krativitet

Det er ikke nødvendigvis det værste scenarie for de radikale. En periode fri for kulturpolitisk ansvar giver mulighed for friere debat - uden at man angriber egen regering. Det kan give helt nye diskussioner og forslag. På sigt kan den radikale oppositionsrolle således danne grobund for ny kulturpolitisk kreativitet.

Læs også:
VK - en ny kulturpolitik
4 års borgerlig kulturpolitik
I alle de råd og nævn

Søndag Aften 12/2001

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.