Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


december 2001


VK - en ny kulturpolitik


Efter ti års ufrivillig pause er de konservative tilbage på kulturministerposten. Sammen med Venstre skal den borgerlige kulturpolitik pudses af. Vi har set på forskelle og ligheder i de to borgerlige partiers kulturpolitik

Under den kommende VK-regering kommer vi til at høre mere om kunst end om kultur. Vi kommer til at høre mere om elite end om bredden. Vi kommer til at høre mere om samarbejde med erhversvlivet og sponsering end om forsøg på at øge kulturbudgetterne. Vi kommer til at høre mere om kunstnerne og mindre om formidlerne og kuratorerne. Og vi kommer til at høre mere om frihed og uafhængighed end om konsensus og strategi.

VK-partierne har i de fleste af de seneste års kulturpolitiske debatter stået sammen. Derfor kan man nemt forledes til at tro, at partierne vil det samme. Men partiernes historie, grundlag, vælgerbaggrund og ideologiske ståsted har også givet uenigheder mellem de to partier.

K for konservative og kunst

Traditionelt set har de konservative stået som garanten for den elitære kunst. Det mest sublime skal støttes. Men samtidigt har partiet været optaget af balancen mellem den etablerede elite og det eksperimenterende og fornyende - det man kan håbe bliver en fremtidig elite. "Det er netop en politisk opgave at åbne døren for fornyelsen".

For de konservative har publikumstal ikke været et selvstændigt mål. De konservative har hyppigt været garanten for de store statslige institutioner, de såkaldt kulturbærende institutioner. De konservative har under valgkampen rost sig selv for deltagelsen i forliget om Det Kgl. Teater.

V for markedet

Venstre går mere stille med dørene i forhold til Det Kgl. Teater. I Venstrekredse ses det ikke som en vindersag at bruge penge på selve symbolet på københavneri og elite. Venstre er optaget af at demokratisere adgangen til kunsten - en spredning af initiativer over det ganske land. I samme demokratiske tradition ligger Venstres anerkendelse af, at støtte til forsamlingshuse også er væsentlig kulturpolitik.

For Venstre er kulturmarkedet et væsentligt politisk parameter. Et af grundprincipperne er, at de opgaver som markedet kan klare uden offentlig støtte, skal det offentlige holde sig væk fra. Et synspunkt som eksempelvis ses i mediediskussionen, hvor Venstres synspunkt er, at DR kun skal lave det, som ingen andre vil lave - nedlæggelse af DR-Sporten som konsekvens.

Venstres markedsbetragtning er dog langt fra konsekvent. Eksempelvis er Venstre optaget af, at dansk film har stor succes. "Og da teaterinteressen udvikler sig modsat, burde det overvejes alvorligt, om fordelingen af den offentlige støtte skulle følge befolkningens ændrede holdning."

Den konsekvente Venstreholdning ville være: da film i stigende grad er kommercielt selvbærende, burde det overvejes alvorligt, om fordelingen af den offentlige støtte burde gå til teatret, et område, der under ingen omstændigheder kan klare sig uden offentlig støtte. Men det er nok for meget at forlange konsekvent programmatisk tænkning - når man kan ride med på en succesbølge.

Brugerbetaling og sponsering

Begge regeringspartier er optaget af at det først og fremmest er kunstnerne, som skal støttes. Formidlerne vil få en mere sekundær placering i kulturhierarkierne.

For begge partier er brugerbetaling et positivt element i den samlede kulturøkonomi. Og begge partier vil understøtte alle samarbejder mellem offentlige og private virksomheder, sponsering er absolut ikke noget fremmedord for VK-partierne.

Begge partier ser bøgerne som kernen i bibliotekernes virksomhed. De øvrige biblioteksopgaver som musik, video, spil og tegneserier vil begge partier gerne kræve brugerbetaling for.

Læs også:
4 års borgerlig kulturpolitik
I alle de råd og nævn
Kultur-radikale mister magten

Søndag Aften 12/2001

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007




 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.