Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


december 2001


Vi leger med satellitter


håtetepekolonskråstregskråstreg:

GPS-udstyr er ikke bare for sømænd i tåge, men også et nyt legeredskab. Hele verden er dit lærred, brug GPS'en som pensel - og ny kunst opstår

Tegn en tegning mellem Randers og Kolding eller find skatten på Samsø. GPS (Global Positioning System) blev udviklet til at styre raketter og andet militært isenkram af det amerikanske forsvar, men bliver i det civile liv brugt i nye, overraskende sammenhænge. Det elektroniske spor, en GPS efterlader, kan bruges som maling for kunstnere, hvis lærred er hele jordens overflade, byer eller landskaber. Senest er der med udgangspunkt i Storbritannien startet et GPS tegneprojekt, der giver mulighed for at offentliggøre dine egne GPS-tegninger og som allerede nu har et har et galleri med tegninger, tegnet enten til fods, i bil, per fly eller i en båd.

Med GPS'en som pensel

De mest figurative af tegningerne vækker mindelser om de store kalkfigurer af heste og mænd, der er skåret ud i bakkerne flere steder i England. Deres elektroniske varianter, kan dog kun ses, hvis man gør et arbejde for at offentliggøre dem. En GPS tegning laves ved at man med den ene eller andens slags GPS-udstyr går en forud planlagt, eller en tilfældig rute. GPS'en er i kontakt med omkring 30 satellitter, der ved brug af trigonometri registrerer de koordinater GPS'en befinder sig på sekund for sekund. Når turen er slut, kan man se det registrerede elektroniske spor, og evt. offentliggøre sin tegning. På www.gpsdrawing.com er der to typer af tegninger. Den ene slags er lavet efter tilfældighedens princip. Du spænder en GPS om maven på en hund, og lufter den, hvorefter du offentliggør værket. Den anden type tegninger er helt anderledes gennemtænkte, og har krævet indgående studier af veje og stræder for at se, om der ikke et eller andet sted på kortet dannes en "naturlig" figur ... og det gør der.
Næste skridt, er så at komme ud og tegne billedet op med GPS'en og få det offentliggjort. Galleriet er fyldt med tegninger af denne type, her er: sommerfugle, fisk, snegle og en elefant, der er tegnet på gader og stræder i Brighton. Nogle tegninger er over 100 km i omkreds, mens andre kun er et par kilometer.
Mulighederne for at lave en tegning er åbne for alle med det rette udstyr, det er bare at finde danmarkskortet frem og se om ikke der skulle gemme sig et motiv i din omegn. Med priser på under 2.000 kr for en GPS er investeringen også til at bære for de fleste.

Skattejagt i det 21. århundrede

En anden hobby, der har GPS'en som nødvendigt udstyr, er geocaching - eller skattejagt med GPS. De fleste skatte/caches er gemt i USA, hvor ideen opstod, men der er nu skatte placeret i over 80 lande. Danmark er også ret godt med: 16 skatte er fordelt mellem Vestjylland og Amager Fælled, og mange af dem har allerede haft en del besøg. Reglerne er simple, en skat bliver lagt ud og dens GPS koordinater bliver registreret. Hvis du vil finde skatten, skal det gøres ved hjælp af koordinaterne og din GPS. Udfordringen er, at det ikke altid er lige nemt at finde ud af, hvordan du kommer til det punkt, hvor skatten er gemt, der kan ligge bjerge, søer eller andet i vejen, som du ikke har udstyr til at klare. Når du har fundet en cache eller skat, skriver du dit fund i logbogen og tager den del af skattene med dig, som du er interesseret i, og lægger nogle andre som erstatning til den næste skattejæger. Indholdet kan være alt fra slik og tøjdyr til pengepræmier. Men man skal nok ikke regne med at blive velhavende af GPS-skattejagten. Det er noget man giver sig i kast med for udfordringens og naturoplevelsernes skyld. Der er forskellige sværhedsgrader alt efter terræn og mulighederne for at få præcise oplysninger fra satellitterne. De sværest tilgængelige af skattene kan kun nås ved hjælp af specialudstyr og en vis erfaring i eks. at dykke eller klatre. Traditionelt orienteringsløb er en saga blot, internationale mesterskabskonkurrencer må snart være på trapperne.

Teknologiangst - hvor?

Fælles for både geocaching/skattejagt og GPS-kunstnerne er en sprudlende glæde ved de muligheder en ny teknologi kan give, al frygten for bigbrother og overvågning generelt er ikke eksisterende, selv om tegningerne viser os hvordan en præcis registrering af enkeltpersoner er mulig. Tværtimod bliver overvågningsteknologien omfavnet og indsat i andre sammenhænge end den oprindeligt tiltænkte. Naturligvis er GPS'ens vigtigste rolle i det civile liv stadig, at hjælpe sømænd, vandrere og taxachauffører med at finde vej, men i kunsten og på søgen efter eventyr ser man den udvikling der tydeliggør mulighederne og resultaterne i det civile liv.

Tidligere håtetepekolonskråstregskråstreg:
Netdemokrati med begyndervanskeligheder
Hvor er .af?
Radio, radio
Den digitale båndoptager
Bedst på net - til hvad?
E-valg med fup og fiduser
Stol aldrig på en klassiker
.hola, .soc og .xxx
Et sprog genopstår
E-bogen er her
EU med eller uden filter
Leksikonline
Net-ifada
Tip et dødsfald
Jubii Jensen og Opasia Olsen
http://www.søndagaften.dk/arkiv/2000/0803.html
WAP en virus
Anti-demokratisk filter
Send en e-duft
Køber Søndagsavisen Gyldendal?
Selvmord á la web
E-dioterne
æ ø å - skal der stå
Ugens virus
Løgn og net
Mød døden på nettet
Søg og du skal finde...måske
http://www.søndagaften.dk/arkiv/1999/0804.html
Gratis, gratis, gratis, gratis
Hvis Microsoft boede i Saeby
En engel på skærmen
Krig via computeren
Digital konfliktløsning
Filter mod filter
Hvad skal hjemmesiden hedde?
Spøgelsesbyer på nettet
Det kreative 2000-problem

Søndag Aften 12/2001

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007
 
arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.