Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


December 2005


Mens vi venter på onlinefilm


Bibliotekernes netfilmforsøg, BibCast, er en lukket verden, kun med adgang for få kommuner. Hvor længe skal vi vente på en offentlig dansk netfilmtjeneste?

Ifølge Danmarks Statistik har 55% af befolkningen bredbåndsadgang til internet hjemmefra. Markedet for bredbåndsprodukter er derfor i væsentlig vækst, ligesom flere og flere offentlige institutioner forsøger at servicere publikum gennem bredbånd. Det er materialebesparende, det er effektivt og det er en smart måde at nå potentielle brugere.

Biblioteksloven fra 2000 siger, at "Folkebibliotekerne skal bestræbe sig på at stille videogrammer til rådighed". Forud for biblioteksloven lå UBIS-udvalgets betænkning fra 1998 (se Søndag Aften arkiv). Heri nævnes den teoretiske mulighed for video on demand, som dog afvises som uaktuelt indenfor en udefineret tidshorisont. UBIS-betænkningen så heller ikke muligheden for at CD'erne ville blive efterfulgt af onlinemusik.

På musikkens område forsøger danske biblioteker gennem Bibliotekernes Netmusik at leve op til brugernes behov for tidssvarende distribution. Succesen er ikke voldsom; i høj grad som konsekvens af rettighedshavernes blokeringer - begrænsning af udbud, begrænsning i anvendelsesmuligheder og mindre brugervenlige løsninger (se Søndag Aften arkiv). Men bibliotekerne forsøger - og har opnået aftaler med rettighedshaverne om dette.

Et dansk forsøg

På filmens område er det langt svagere. Her eksisterer et væsentligt forsøg, BibCast, grundlagt af bibliotekerne i Aarhus, Silkeborg og Randers. (se Søndag Aften arkiv). Forsøget er dog på mange måder meget begrænset i forhold til Bibliotekernes Netmusik. Der er kun 9 biblioteksfilialer med. Filmene kan kun ses på disse biblioteker og altså ikke derhjemme. Og repertoiret er ganske begrænset, der er kun godt 160 film at vælge mellem, heriblandt godt 20 spillefilm, 25 dokumentarfilm, og knapt 20 kort- og novellefilm.

Filmene fra BibCast ses gennem Windows Media Player, der er lagt Digital Rights Management ind i filmene, så de ikke kan kopieres. Og filmvisningen sker som streaming. Man kan sende filmsignalet videre fra PC til fjernsyn og så se filmene på fjernsyn (men det er næppe det mest anvendte, når brugeren sidder på biblioteker). Filmene streames i 3 forskellige kvaliteter, 256 kbit, 512 kbit samt 1 Mbit, hvor filmene har samme kvalitet som dvd-film.

Dengang i 90'erne

Udviklingen for bibliotekernes video on demand kan på mange måder sammenlignes med opstarten af videoer på bibliotekerne. Sidst i 80'erne og i begyndelsen af 90'erne - lang tid før det blev et lovkrav - begyndte en del biblioteker at eksperimentere med udlån af videoer. Det var en træg start, hvor bibliotekerne både var utålmodige og havde svært ved at anerkendes som interessant markedsniche af filmselskaberne.

I dag er status, at bibliotekerne stort set har det film- og DVD-udbud at vælge mellem, som man ønsker. Den største distributør af film til bibliotekerne, DBCmedier, udbyder årligt 750-800 nye film til bibliotekerne. Typisk er filmene tilgængelige for bibliotekerne 3-4 måneder efter at filmene er kommet frem i det kommercielle udlejningsmarked.

I forhold til begyndelsen af 90'erne er fordelen for bibliotekerne, at man er anerkendt som marked af filmdistributørerne og at samarbejdsrelationerne er velkendte. Til gengæld må bibliotekerne vente på, at filmens markedsaktører selv afklarer sine fremtidige online-markedsmodeller.

Klar til 2007

Denne ventetid bruger BibCast til at udvikle projektet. Hjemmesiden forbedres, brugerflade forbedres og medarbejderkompetencer styrkes. Og man afsøger også alternative producenter og udenlandske onlinetjenester for at undersøge samarbejdsmuligheder. For BibCast er perspektivet, at man vil være klar fra begyndelsen af 2007 til langt bredere biblioteksadgang. I mellemtiden skal mængden af udbudte filmtitler gerne forøges væsentligt.

Bibliotekerne er tilsyneladende klar, men markedet for online video er endnu ikke modent. Det kan dog undre, at der ikke er politiske udmeldinger og ambitioner for dette felt. I Kulturministeriets musikplan havde onlinemusikken fra bibliotekerne er særlig prioritering og fik dermed et af de afgørende skub fremad. Endnu har ingen politiske parter luftet ambitioner om onlinefilm på bibliotekerne som en del af en kommende filmaftale.

Læs også:
Onlinefilm - alternativerne
dox:nu

Søndag Aften 12/2005

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 




Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.