Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


maj 2000


Sverige jonglerer med pengene


nyCirkus:

På den anden side af Øresund bruges 40 millioner til udvikling af nycirkus i de nærmeste år

I Sverige er nycirkus en politisk realitet. Kulturministerium, kommuner og uddannelsesinstitutioner vil i de kommende år sætte store ressourcer ind på at udvikle det nye cirkus. Omdrejninsgpunktet hedder Cirkus Cirkör som på mindre end fem år har ændret den svenske cirkus-virkelighed.

Der er afsat 40 millioner kroner til Cirkus Cirkörs etablering i nye lokaler i Botkyrka udenfor Stockholm. Halvdelen kommer fra den lokale kommune, halvdelen fra det svenske kulturministerium. Pengene skal bruges til bygningsrenovering, start af lokale aktiviteter og start af Cirkus-Piloterna, Nordens første egentlige cirkusuddannelse. De 40 millioner kroner dækker etableringen i de første tre år, herefter vil de årlige tilskud til Cirkus Cirkörs aktiviteter være 10 mio årligt.

Svenske uddannelsesinitiativer

Gennem en række år har det på et enkelt svensk gymnasium været muligt at gå på cirkuslinjen i gymnasiet. Cirkuslinjen kan sammenlignes med de danske gymnasier, som har idrætslinjer. Den første skole har haft udgangspunkt i det traditionelle cirkus. Sommeren 2000 starter cirkuslinjer på yderligere to gymnasier i stockholmsområdet. Begge disse skolers undervisning vil foregå ud fra nycirkus-æstetikken.

Til september 2000 åbner Cirkus-Piloterne dørene for de første 12-14 elever i den nye treårige cirkusuddannelse. Cirkus-Piloterne vil hvert år tage 12-14 nye elever ind. Når skolen er i fuld drift vil den årlige driftsudgift være 5 mio kr.

En egentlig universitetsuddannelse for nycirkus-artister håber man at starte på et af de svenske universiteter sommeren 2001. Stockholms Universitet har meldt klar til opgaven, men svenske regionalpolitiske overvejelser kan resultere i at skolen placeres på et andet universitet. Malmö kan være en mulighed. Denne mulighed kan styrkes, hvis danske uddannelsesmyndigheder melder positiv økonomisk interesse for feltet.

Lokale aktiviteter

Ud over driften af Cirkus-Piloterne får Cirkus Cirkör en række lokale opgaver: cirkus-emneuger i folkeskoler, lejrskoler, undervisning af handicapede, åben scene for lokale og andre fritidstilbud.

I 2002 planlægges en omfattende nycirkus-festival.

Verdensturne

Cirkus Cirkör startede i 1995/96 og har siden placeret sig som det førende nycirkusensemble i Norden. Cirkör har især optrådt i Norden og Tyskland. Sidste år blev Cirkør udpeget til svensk nationalscene for børn og unge.I 1999 var den samlede omsætning knapt 20 mio kr. Blandt mange andre aktiviteter har man etableret en artistformidling for 70 artister.

Til efteråret starter en international turne med Cirkörs nye forestilling. I løbet af efteråret vil forestillingen blive vist i de nordiske lande, Frankrig, Tyskland, Canada og USA. I løbet af 2001 vil forestillingen turnere i Asien og Sydamerika. Efteråret 2001 sættes næste forestilling op - i samarbejde med det svenske nationalteater, Dramaten.

Det traditionsrige svenske Cirkus Scott har i deres nye forestilling Cirkusprinsessan ladet sig inspirere af elementer fra nycirkus.

Læs også:
Elefanter ingen adgang
Den politiske manege sander til
Danmark bag af cirkus-dansen

Søndag Aften 05/2000

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 Samlet oversigt over
CulturCronikker 1997-2007

 
arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.