Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter
Maj 2013
Rammerne for amatører
Den vigtigste offentlige støtte til amatørkulturen sker lokalt gennem folkeoplysningsloven. Staten støtter dog de landsdækkende organisationer med mindre beløb.
Amatørkulturen opfylder en lang række forskellige formål og er derfor også underlagt en mangfoldighed af love og bevillingssystemer. Gennemgående støttes de landsdækkende organisationer af staten og de lokale foreninger af kommunerne, primært gennem folkeoplysningsloven.
Musikstøtte
Musiklovens §3 siger: ”Kunstrådet kan inden for en på de årlige finanslove fastsat beløbsramme yde støtte til ...kunstnerisk arbejdende amatørkor, amatørorkestre og -ensembler og deres organisationer”. Samlet støttede Statens Kunstråds Musikudvalg amatørmusikken med 6,8 mio. kr. i 2012, en del af bevillingen blev uddelegeret til DAM, Dansk Amatør Musik, som administrerede støtten indenfor foreningens felt.
Teaterstøtte
Teaterlovens §27 lyder: ”Der kan ydes støtte til kunstnerisk arbejdende amatørsceners virksomhed og til amatørscenernes centrale organisationer.”
Gennem Kulturministeriets årlige tipsaktstykke tildeles Dansk Amatør Teater Samvirke (DATS) et tilskud, i aktstykket for 2012-13 udgør det 3,7 mio. kr.
Tipspenge
Tipsaktstykket giver i øvrigt støtte til:
Amatørernes Kunst & Kultur Samråd (AKKS) 0,5 mio. kr.
Kulturhusene i Danmark (0,5 mio. kr.)
Kulturelle Samråd i Danmark (0,5 mio. kr.)
Ved regeringsskiftet i 2011 blev folkeoplysningen overført fra undervisningsministeriet til kulturministeriet. En del af de tipsmidler, der tidligere blev administreret af undervisningsministeriet, er rettet mod børne- og ungeområdet og bliver administreret gennem Dansk Ungdoms Fællesråd. Herfra tildeltes i 2012:
Dansk Amatør Teater Samråd (DATS) 0,8 mio. kr.
Landsgardeforeningen 0,9 mio. kr.
Musik og Ungdom 0,6 mio. kr.
Organisationen af Rytmiske Amatørmusikere (ORA) 0,3 mio. kr.
SYNG 0,4 mio. kr.
Bifrost 0,6 mio. kr.
Folkeoplysningslovens §44
Folkeoplysningslovens §44 giver Kulturministeriet mulighed for at yde ”tilskud til konsulentvirksomhed og medarbejderuddannelse vedrørende virksomhed efter lovens afsnit I til landsdækkende folkeoplysende organisationer m.fl.”.
En række af de landsdækkende foreninger modtager ganske beskeden støtte ad denne vej (samlet niveau ca. 0,1 mio. kr.).
Folkeoplysningsloven lokalt
Folkeoplysningsloven er først og fremmest vigtig for amatørkulturen, fordi det er her, man kan opnå støtte til en eller anden form for drift. Øvrige tilskudsmuligheder er primært projektstøtte.
Folkeoplysningsloven giver:
Aktivitetstilskud (især børn og unge under 25 år)
Anvisning af offentlige lokaler og tilskud til private lokaler (også rettet mod børn og unge under 25 år)
Såkaldt særlige tilskud, som varierer fra kommune til kommune. Der kan fx være tale om støtte til indretning af lokaler, inventar, eller vedligeholdelse
Tilskud til uddannelse af ledere
Projekttilskud fra udviklingspuljen
De krav, man skal opfylde for at opnå støtte, er:
formål inden for folkeoplysningslovens brede spekter
åben for alle
demokratisk opbygget, valgt bestyrelse
mindst 5 aktive betalende medlemmer
hjemmehørende i kommunen
almennyttig og kontinuerlig virksomhed
ikke kommerciel og ikke rettet mod at pleje personlige (fx økonomiske) interesser
Folkeoplysningsloven giver vide rammer for lokale fortolkninger. Derfor er det væsentligt at foreningerne har en god dialog med kommunale medarbejdere til at sikre mod misforståelser af regelværket.
Folkeoplysningslovens udviklingspulje blev tilføjet ved lovændring, hvorfor erfaringerne er begrænsede. Hensigten er at give bedre muligheder for nogle af de aktiviteter, som har svært ved at rummes indenfor den almindelige definition af folkeoplysende aktiviteter, fx i form af foreningsstruktur og kontinuerlig drift.
Samlet bruger kommunerne ca. 1,8 mia. kr. på folkeoplysning og lignende aktiviteter. Dette omfatter meget andet end amatørvirksomhed på kunstneriske felter, også idræt og voksenundervisning indgår her. Næsten halvdelen af folkeoplysningsmidlerne anvendes til lokaletilskud.